Ресторантьорите не искат частично отваряне

При налагането на такова обаче те настояват за нови компенсации

Ресторантьорите не искат частично отваряне

Снимка: Красимир Свраков

2849 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ресторантьорите не желаят да работят, ако се налага да използват единствено външните си части (градини) на заведенията. Това заяви в отворено писмо председателят на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов.

„Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила. Обезщетения за април - няма. Дори и да има решение за такива на по-късен етап, заведенията с градини няма да могат да се възползват от тях, а самите градини не са достатъчни, за да издържат разходите на едно заведение. Още повече, че месецът е студен, има ограничение в работното време и задължително разстояние между масите, което намалява капацитета“, се посочват в съобщението на СЗБ.

Ето защо от сдружението предлагат на властта 3 варианта за разхлабване на мерките, които смятат за работещи и важни за оцеляването на ресторантьорския бранш.

Предложение 1: Пожелателно отваряне на външните части на заведенията;

Предложение 2: Отваряне на всички ресторанти от 01.04.2021 година, а всички нощни заведения от 15.04.2021г.;

Предложение 3: Отваряне на външните части на заведенията, но с успоредно компенсиране на бизнеса за този период по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

Според Сдружението това са приемливите варианти за тях. От там подчертават обаче, че решенията са право и задължение на властта.

Коментари: 0