Ресторантьорите искат фиксирана заплата от държавата в кризата

Асоциацията на заведенията иска също „данъчна ваканция“ и продължаване на мярката „60/40“ след карантината

Ресторантьорите искат фиксирана заплата от държавата в кризата

Снимка: Unsplah

2957 ~ 2 мин. четене

Гарантиран доход на базата на минималната работна за последните 12 месеца да получат всички служители в заведенията, които са на трудов договор и не могат да работят в момента заради извънредното положение. Това искат от ресторантьорския бизнеса, обяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов в ефира на „Нова телевизия“.

„Да се изчисли средната работна заплата за 12 месеца назад, сега от 1 януари стана 610 лв., преди беше 500 (560 лв. за 2019-а, б.р.) - да се направи някаква усреднена сума - 550 лв. безвъзмездна помощ и да се преведе на всеки, който има трудов договор и не може да работи със заповед на министъра“, предложи Алибегов, като уточни, че искат въпросният гарантиран доход да се получава във времето на извънредното положение.

Това е едно от предложенията на бранша за справяне с икономическите последствия от коронавируса. От Асоциацията не се отказват и от исканията си за „данъчна ваканция“, както и удължаване на схемата „60/40“ за три месеца след периода на извънредното положение, защото в момента тя на практика е неприложима за ресторантите и хотелите.

Това, че държавата обяви отсрочка за плащане на корпоративния данък до края на юни според Алибегов не е действаща мярка. Дори вече има фирми, които са дадени на частен съдебен изпълнител заради неплатени задължения, обяви вчера за Economic.bg Ричард Алибегов.

Той отново прогнозира фалити на половината бранш и огромен брой хора, които са заети в сектора, ще останат без работа. „Запазихме главен управител и главен готвач, това е. Другите 100-200 човека ги няма. Граден персонал с години. Хората си взеха парите за март, но когато не можеш да му осигуриш пари, трябва да го пратиш на борсата“, посочи Алибегов.

Подкрепи Economic.bg