Reuters: Танкер стовари ирански петрол в Китай въпреки санкциите на САЩ

Използвани са трансфери от кораб до кораб, включващи четири различни плавателни съда

Reuters: Танкер стовари ирански петрол в Китай въпреки санкциите на САЩ
3425 ~ 2 мин. четене
Танкер, превозващ ирански петрол в нарушение на санкциите на САЩ, е разтоварил товара си в резервоари за съхранение в близост до китайския град Жушан, според данни от платформата за корабното проследяване на Refinitiv Eikon.

Освобождаването на почти 130 000 тона иранско гориво от танкера Marshal Z е потвърден пред Reuters от представител на терминала за съхранение на петрол. Това бележи края на одисеята за товара, която започна преди четири месеца, пише изданието.

На 20 март Reuters съобщи, че тонове иранско гориво са успели да избегнат санкциите на Съединените щати, като използват трансфери от кораб до кораб, включващи четири различни плавателни съда, включително Marshal Z, и използват подправени документи, които маскират товари, произхождащи от Иран.

Втори представител от оператора на терминала Zhoushan Jinrun Petroleum Transfer Co заяви, че товарът не може да бъде ирански петрол, тъй като терминалът не е получава официални пратки от Иран поне през последните четири години.

Reuters следи движенията на Marshal Z от януари, като използва данни за проследяване на кораби всеки ден, освен когато корабът е бил в дълбоки води и извън обхвата на сателитите.

От 22 март до пристигането в терминала „Жинрун” на 8 май корабът поддържаше постоянно движение, според данните за проследяване. Това показва, че товарът не е бил изхвърлен преди да стигне до терминала, на около 30 км южно от Жушан, близо до Шанхай.

„Жинрун”, собственост на Herun Group, предлага складове в терминала, според уебсайта на компанията, което означава, че горивото може да се съхранява там без китайските митници и официално влизане в страната.

На 12 май корабът завърши разтоварването на мазута, както се вижда от промяната на неговото движение, и напусна терминала, показаха данните от проследяването.

Reuters не успя да определи финансовите условия около разтоварването на товара, но участниците в индустрията заявиха, че вероятно ще бъде предлаган на по-ниска цена, за да се подсигури продажба.

Изданието не успя да потвърди кой е закупил товара, пренасян от Marshal Z.
Коментари: 0