Revolut се превърна в най-ценния стартъп на Острова

Цифровата банка е вторият по големина финтех еднорог в Европа

Revolut се превърна в най-ценния стартъп на Острова

Снимка: Unsplash

1624 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Британската финтех компания Revolut заяви, че е събрала 800 милиона долара в нов кръг на финансиране, воден от SoftBank и Tiger Global, предава Reuters. Стартъпът, който предлага банкови и търговски услуги чрез приложение, сега се оценява на 24 милиарда британски лири (33 милиарда долара) след последния си кръг. Това е шесткратно увеличение спрямо 5.5 милиарда долара, колкото струваше компанията миналата година.

Последният кръг на финансиране прави Revolut вторият по големина финтех еднорог – стартъп, оценен от частни инвеститори на повече 1 милиард долара – в Европа, зад гиганта Klarna, според данни на CB Insights. Освен това сега Revolut е най-големият финтех в Обединеното кралство, изпреварвайки компанията за плащания Checkout.com.

Свежите парични средства идват от фонда Vision Fund 2 на японския конгломерат SoftBank и американския хедж фонд Tiger Global, които колективно притежават по-малко от 5% дял в компанията.

Revolut ще използва парите за инвестиции в маркетинг, разработване на продукти и международна експанзия, сподели Мико Саловаара, главен финансов директор на Revolut. Той добавя, че фирмата е силно фокусирана върху ускоряване на растежа в САЩ и Индия.

Revolut отчита годишни загуби от 201 млн. британски лири (231.9 милиона долара) през 2020 г., която се удвоява спрямо предходната година. Компанията е реализирал 222.1 милиона британски лири приходи през миналата година. Това означава, че новата пазарна стойност на Revolut е над 100 пъти по-голяма от продажбите през 2020 г.

Компанията разчита на експанзията си в нови услуги като крипто, търговия с акции и бизнес сметки, за да постигне рентабилност в дългосрочен план.

Подкрепи Economic.bg