Ричард Брансън оглави транспортната компания Virgin Hyperloop One

Така британецът се изправя в пряка конкуренция с Илън Мъск

Ричард Брансън оглави транспортната компания Virgin Hyperloop One
2111 ~ 2 мин. четене
Иновативната транспортна компания Virgin Hyperloop One обяви две ключови новини –първо, че Ричард Брансън става неин председател и второ, че е привлякла още 50 млн. долара финансиране. Това поставя милиардера в пряка конкуренция с Илън Мъск, чиято Boring Company развива сходен проект. 

Новината идва два месеца, след като британецът се присъедини към борда на директорите на транспортната компания. Тогава неговата Virgin Group инвестира в проекта Hyperloop One и така стартъпът официално прие името Virgin Hyperloop One. 

Сега компанията е привлякла допълнителни средства от досегашните си инвеститори Caspian Venture Vapital и DP World. Така финансирането ѝ вече достига 295 млн. долара от основаването ѝ през 2014 г.

„Развълнуван съм от последните събитиия във Virgin Hyperloop One и се радвам, че съм новият ѝ председател“, коментира Брансън в свое изявление, цитиран от CNN. 

Както Virgin Hyperloop One, така и Boring Company на Илън Мъск се развива в областта на свръхзвуковите транспортни системи. Първоначално идеята за изграждането на вакуум тръба бе лансирана от изпълнителния директор на Tesla и Space X. През 2013 г. Мъск обяви, че по този начин хората ще съкратят значително времето за придвижване и смело предрече, че пътуването от Ню Йорк до Лос Анджелис например ще отнема едва 45 минути.  

Компанията на Брансън, от своя страна, през септември обяви финалните 10 града, в които планира да построи своите трасета до 2021 г. В понеделник Virgin Hyperloop One заяви, че е постигнала ново постижение, като в последните тестове е отбелязана скорост от 240 мили в час. 

Boring Company пък планира първо да изгради подземна мрежа в Лос Анджелис и оттам да стартира своята експанзия. Компанията твърди, че технологията ще позволи пътуването между Ню Йорк и Вашингтон да се трае по-малко от 30 минути. 

Мъск и Брансън развиват конкурентни проекти и в сферата на космическите си инициативи. Британецът е съосновател на Virgin Galactic, целяща да си съперничи със Space X на американеца. Компанията на Брансън обаче все още не е стпила в откритото пространство, докато тази на Мъск вече осигурява пренос на полезен товар до Международната космическа станция. 
Подкрепи Economic.bg