Робот ще ни оперира дистанционно

Технологията ще даде тласък на дистанционната хирургия

Робот ще ни оперира дистанционно

Мрежовите технологии от пето поколение могат да намерят приложение и в хирургията, стана ясно от демонстрация на шведската компания Ericsson и учени от Лондон по време на конференцията „5G World 2016” в британската столица.

Специалистите показаха използване на робот, управляван през 5G, в нискоинвазивната дистанционна хирургия. С помощта на специални ръкавици към робота-хирург се подават тактилни усещания, възприемани от неговите „пръсти”.

Точното предаване на тези усещания едновременно с видео дава възможност на лекарите в режим на реално време да разглеждат меките тъкани и да разпознават ракови образувания, съобщиха от Ericsson.

Техническите възможности за предаване на данни и видео с минимално забавяне са обезпечени именно от 5G технологията и софтуерно-конфигурируема мрежа. Внедряването на 5G ще даде тласък в развитието на нискоинвазивната дистанционна хирургия, съобщава technews.bg

Достъпът до подобни медицински услуги ще зависи все по-малко от мястото, на което се намира пациентът. Освен това се създават условия за дистанционен обмен на опит, обучение и контрол на операциите от страна на международни специалисти.

Хирургията е една от най-перспективните области за приложение на роботите. Според прогнозите, след две-три десетилетия роботите ще усвоят поне половината от професиите на хората, което повдига и тревожни въпроси, но в медицината се очертават само ползи.

Коментари: 0