Ройтерс: „Стихията“ Георгиева води МВФ през бурята на коронавируса

Директорът на МВФ ще се опита да отвоюва опрощаване на дългове на бедните страни

Ройтерс: „Стихията“ Георгиева води МВФ през бурята на коронавируса

Снимка: БТА

4238 ~ 4 мин. четене
Българският икономист Кристалина Георгиева се очертава като мощен глас в подкрепа на бедните в момент, когато пандемията от коронавирус, потопила света в рецесия, заплашва да създаде хаос в развиващите се страни. Шефката на Международния валутен фонд е израснала зад „желязната завеса“ на Съветския съюз и често си припомня колко болезнено е било да види как спестяванията на майка й изчезват за една нощ по време на валутната криза през 90-те години. Тя се опитва да спаси от подобно състояние най-бедните страни, които представляват една четвърт от населението в света, пише в свой материал "Ройтерс".

Въздействието на коронавируса се мултиплицира върху развиващите се пазари заради много условия, падналите цени на стоките и масирания приток на капитали.

Заедно с бившия й шеф - президентът на Световната банка Дейвид Малпас, и Световната здравна организация, Георгиева настоява Китай, Съединените щати и останалите държави от Г-20 временно да преустановят плащанията по обслужването на дългове за около 14 милиарда долара от най-бедните държави, дължими до края на годината.


„Сега са времената, за които е създаден МВФ - ние сме тук, за да разгърнем силата на глобалната общност, за да можем да помогнем и да защитим най-уязвимите хора и да съживим икономиката“, каза тя в реч в четвъртък, преди предстоящата през седмицата Пролетна годишна среща на МВФ и Световната банка. „Те спешно се нуждаят от помощ.“

Георгиева, която пое поста директор през октомври 2019 г., е първият човек от нововъзникваща пазарна икономика, който ръководи МВФ - организация, сформирана да обърне инвалидизиращите ефекти на икономическия национализъм след Голямата депресия.

Описвана от колегите като „стихия“, „безмилостна“ и „машина“, кризисното управление на Георгиева включва видео селфи с персонала и среднощни телефонни разговори с правителствените лидери.

Георгиева предупреди за опасностите от епидемията, докато тя беше все още удържана в голяма степен в Китай, като каза пред стотици политици на конференцията по сигурността в Мюнхен в средата на февруари: „Трябва да се молим за най-доброто и да се подготвим за най-лошото.“

Оттогава вирусът се разпространи в почти всички държави и досега е убил повече от 100 000 души.

Миналата седмица Георгиева издаде още едно предупреждение. „Няма съмнение, че 2020 г. ще бъде изключително трудна“, каза тя. Нещата могат да се влошат още през 2021 г., в зависимост от това какви действия предприемат богатите страни сега.

"Изтичане" за 100 милиарда долара

Европа и Съединените щати се борят за овладяване на вируса. По-бедните страни, с по-слаби здравни системи и значителни зони с бедно население, са по-уязвими и икономически. Много от тях са вече с рекордно висок дълг, и от тях са регистрирани 100 милиарда долара "бягство на капитали", каза Георгиева.

Нейните умения за преговори ще бъдат тествани на пролетната среща на МВФ и Световната банка тази седмица. Разговорите, които ще се провеждат онлайн, вместо да съберат повече от 10 000 души във Вашингтон, ще бъдат от решаващо значение за усилията за облекчаване на дълга.

Георгиева „прави всичко възможно“, заяви Джеймс Баутън, бивш официален историк на Фонда. „Но не може да направи повече без подкрепа от Г-20. В крайна сметка МВФ е агент на големите богати страни".

Дори когато САЩ при президента Доналд Тръмп все повече прегръщат национализма, Георгиева има уважението на някои висши членове на екипа му.

„Тя е ефективен лидер и дълбоко ангажирана с мисията на МВФ“, заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин пред Ройтерс в изявление. „И аз съм напълно уверен, че тя ще поведе Фонда с визия и креативност през този предизвикателен период.“

Връзките й с друга мощна световна сила, Ватикана, й помогнаха да попречи на настъпващата криза в Аржентина след изборите през 2019 г., довело правителство, което води кампания срещу МВФ. Георгиева и аржентинският финансов министър Мартин Гузман проправиха пътя към по-добри отношения по време на конференция през февруари, домакинствана от папа Франциск, според Ерик Лекомпт, изпълнителен директор на неправителствената организация за финансова реформа Jubilee USA Network, който също присъства.

„Благословен е фактът, че начело на МВФ имаме човек с опит в развитието. Вярвам, че затова виждаме бързо движение по някои доста смели предложения, които да ни спасят от финансова криза или друга Голяма депресия “, каза той.

Когато през февруари финансовите министри на Г-20 отказаха да класифицират епидемията от коронавирус като основен рисков фактор, Георгиева публикува собствената, ужасяваща перспектива на МВФ.

И след като пандемията се разпространи извън Азия, тя свика две извънредни заседания на ръководния комитет на МВФ за по-малко от месец, нещо, което никога досега не е правено, и се появи на рядък съвместен брифинг заедно с Малпас, за да обсъдят спешните мерки.

Подробности за предложението за освобождаване от дълг все още се финализират, но усилията на Георгиева изглежда работят и финансовите министри на Г-20 вероятно ще одобрят временно замразяване на плащанията по обслужване на дълга, според два източника, запознати с процеса.
Подкрепи Economic.bg