Reuters: ZTE отново ще работи с американски доставчици

Компанията се е съгласила да плати 1,7 млрд. долара на щатските власти

Reuters: ZTE отново ще работи с американски доставчици
ZTE Corp е подписала принципно споразумение, което би премахнало забраната за работа с американски доставчици, издадена от министерството на търговията на САЩ, позволявайки на китайския производител на телекомуникационно оборудване да се върне отново в бизнеса. Това твърди Ройтерс, като цитира източници, запознати с въпроса.

ZTE прекрати операциите си в САЩ през април, след като й бе наложена 7-годишна забрана заради нарушаване на споразумението от 2017 г., постигнато след незаконно прихващане на товари в Иран и Северна Корея.

Говорител на отдел "Търговия" каза във вторник, че "нито една от двете страни не е подписала окончателно споразумение".

ZTE до момента не е коментирала информацията.

Предварителната сделка включва глоба в размер на 1 милиард долара срещу ZTE плюс над 400 милиона долара в ескроу сметка, за да бъдат покрити всички бъдещи нарушения, казват източниците.

Департаментът по търговия на САЩ планира да измени споразумението от 2017 г. и да включи в него платените 361 млн. долара, което ще позволи на Съединените щати да изискат общата санкция в размер на 1,7 млрд. долара.

Оцеляването на ZTE е тема на дискусия в търговските преговори между САЩ и Китай на високо равнище, припомня още агенцията.


Коментари: 0