Рублата се възстановява от вчерашния срив

Курсът на руската валута се обезцени с 10% в понеделник, достигайки 4-годишно дъно

Рублата се възстановява от вчерашния срив

Снимка: Pixabay

2297 ~ 1 мин. четене

Курсът на руската рубла се възстановява, след като беше тежко засегнат от вчерашния срив в цените на петрола. Цените на „черното злато“ отбелязаха най-големия си спад от 1991 г. насам и това рефлектира сериозно върху валутата на Русия, която е един от най-големите износители на петрол в света.
 
Обезценката на рублата спрямо долара вчера бе с почти 10%, достигайки най-ниското си ниво от март 2016 г. насам, като един долар се обменяше за около 74 рубли. Спрямо единната валута поевтиняването бе още по-голямо – едно евро се обменяше за почти 83 рубли, което бе най-ниското равнище в курса от февруари 2016 г. насам.

В отговор на срива властите в Москва побързаха да уверят руските граждани, че страната е натрупала достатъчно средства, за издържи на удара по валутата. Освен това руската централна банка и финансовото министерство бързо обявиха мерки, насочени към стабилизиране на рублата с цел осигуряване на финансова стабилност.

Сривът в курса на рублата дойде на фона на множеството пакети от санкции, които Западът наложи на Русия заради анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. и които допълнително утежняват икономическото положение на страната.

Днес (към 11 ч. българско време) курсът на рублата спрямо долара се повиши с 3.83%, като един долар се обменя за 72 рубли. Спрямо еврото пък повишението е с 4.63%, като едно евро се обменя за 82 рубли.

Коментари: 0