Пазарите в Европа се стабилизират след най-големия шок от кризата насам

Европейските индекси се повишават с над 2.5%, а петролът възстанови една пета от вчерашните загуби

Пазарите в Европа се стабилизират след най-големия шок от кризата насам

Снимка: БТА

1024 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Акциите на фондовите борси се стабилизираха във вторник, а петролът възвърна част от изгубената си стойност след най-лошия ден на Wall Street от 2008 г. насам, предава Bloomberg. Книжата на европейските и азиатските борси поскъпнаха леко на фона на разпадащия се ОПЕК и неуспеха на правителствата по света да ограничат разпространението на коронавируса.

Паневропейският индекс Stocks Europe 600 започна сесията с повишение, а към 10:50 ч. ръстът му достигна 2.83%. Германският DAX се повиши с 2.62%, а британският FTSE 100 - с 2.69%. Азиатският индекс MSCI Asia Pacific нарасна с 0.7%, след като в понеделник се срина с малко над 5%.

В понеделник основните европейски пазари потънаха с над 7%, японските индекси паднаха с около 5%, а щатските – с около 7%, след като Саудитска Арабия обяви петролна ценова война на Русия.

Еврото поевтиня с 0.74% спрямо долара до 1.137 долара за евро, след като в понеделник се повиши с 1.4% до най-високото си ниво от 13 месеца насам. Доходността по германските десетгодишни облигации се изкачи с осем базисни точки до - 0.78%.

Европейският петрол Брент поскъпна с 4% до 36 долара за барел, с което все още не е възстановил дори една пета от загубите в понеделник. Лекият американския суров петрол поскъпна с 4.5% до 32.5 долара за барел.

Вчера фючърсите на S&P 500 за кратко време се плъзнаха до 20% под тяхното най-високо ниво и влязоха в т.нар. „мечи пазар“. Индексът се повиши леко след съобщението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че администрацията му ще обсъди с Конгреса евентуално намаляване на данъка върху доходите на физическите лица и че ще има „големи“ икономически новини във вторник. Министърът на финансите Стивън Мнучин пък отхвърли сравненията с финансовата криза от 2008-2009 г.

„Не е изключено в краткосрочен план да станем свидетели на още дни с "мечи пазар“, коментира Крис Уестън, ръководител на проучванията в Pepperstone Group.

Мерките за овладяване на коронавируса продължават да подкопават перспективите за корпоративна печалба и повишават опасността от финансова криза, докато крахът на цената на петрола заплашва редица неизпълнени задължения сред производителите.

Късно снощи стана ясно, че цяла Италия ще бъде поставена под карантина заради коронавируса. Ограниченията включват забрана на всякакви публични събирания и спиране на движението на хора освен по работа и спешна необходимост.

Коментари: 0