Румънското правителство падна след вот на недоверие

Очаква се неговата партия да спечели предстоящите предсрочни избори

Румънското правителство падна след вот на недоверие
Румънските депутати свалиха правителството на центристкото малцинство на премиера Людовик Орбан след вот на недоверие днес. Така страната отива към предсрочни избори, които партията на Орбан е уверена, че ще спечели, пише Reuters.

Опитвайки се да възвърнат властта след свалянето си в предишния вот на недоверие през октомври, опозиционните социалдемократи (ПСД) разкритикуваха Орбан, че се опитва да промени избирателните закони без публичен дебат преди кметския вот през юни.

„Това правителство сега е освободено от парламента с голяма разлика“, заяви Марсел Чолаку, лидер на опозиционната социалдемократическа партия, която оглави вота на недоверие. „Не създадохме тази криза“, добави той.

При вота 261 депутати са гласували "за" сваляне на Орбан. За да мине вотът бяха необходими 233 гласа.

Анализатори казват, че вотът може да отвори пътя за предсрочни избори, които Либералната партия на Орбан и нейният ключов съюзник, президентът Клаус Йоханис, отдавна се стремят, за да се възползват от растящия рейтинг.

Партията на Орбан удвои рейтинга си на популярност до около 47% след парламентарните избори през 2016 г., докато този на социалдемократите намаля наполовина - до около 20% за същия период.

Очаква се в момента Румъния да проведе местни и общи избори през юни и декември, като след това няма да бъдат насрочвани повече избори до 2024 г.

„Това правителство се справи“, каза Орбан, който сега ще изпълнява функциите на временен министър-председател.

Очаква се Йоханис да събере политическите партии за консултации относно съставянето на ново правителство в четвъртък. Той даде да се разбере, че неговият избор ще бъде само Орбан.
Коментари: 0