Румен Радев спечели убедително президентските избори

Цецка Цачева е събрала 35.3% от вота

Румен Радев спечели убедително президентските избори
Подкрепеният от БСП ген. Румен Радев ще бъде петият президент на България. Предварителните данни на „Алфа рисърч“, изготвени по поръчка на NOVA, показват, че той е спечелил втория тур с 58.1% от гласовете. Далеч зад него остава кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева, която е събрала 35.3% от вота. Квадратчето "Не подкрепям никого" е събрало 6.6%.

Официалните резултати ще бъдат обработени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Анкетите на "Алфа Рисърч", получени днес чрез анкети на изхода от избирателните секции (exit poll), показват, че избирателната активност е 50.4%.

Около 700 хил. гласа е разликата между първия и втория. За Радев са гласували към 1 950 000 души, докато за Цачева - 1 200 000 души.

60% от избирателите на Красимир Каракачанов от коалицията "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ, "Атака") миналата седмица днес са дали гласа си на Радев.

Претендентът на ГЕРБ Цецка Цачева е спечелила 36% от привържениците на Каракачанов и едва 6% от тези на Орешарски.

Изненадващо 35% от избирателите на издигнатия от Реформаторския блок Трайчо Трайков са подкрепили днес Румен Радев. За Цачева са били 54 %, а 11% са гласували с "Не подкрепям никого".

Най-много от негласувалите на 6 ноември - 49%, днес са били за Радев, за Цачева - 32%, а 19% са зачеркнали "Не подкрепям никого".

Очаквано 99% от подкрепилите Румен Радев на първи тур, днес отново са го подкрепили. При Цецка Цачева резултатът сочи, че 98 % от избирателите й са били отново за нея, но 2% са гласували за опонента й.

Коментари: 0