Русия очаква „доста голямо търсене“ на новия изтребител „Шах и мат“

Държавното дружество не бърза да приема поръчки

Русия очаква „доста голямо търсене“ на новия изтребител „Шах и мат“

Снимка: БТА

6262 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Русия планира да започне серийното производство на своя изтребител от ново поколение „Шах и мат“ преди да приеме първите поръчки от други страни. Това обяви изпълнителният директор на държавния оръжеен търговец Рособоронекспорт (част от държавната корпорация Ростех) Александър Михеев пред медии по време на авиошоу в Дубай.

Припомняме, че прототипът на военния самолет „Шах и мат“ бе представен на Международният авиационен и космически салон МАКС-2021. Едномоторният самолет е рекламиран като съперник на американския изтребител F-35. Очаква се първият му полет да бъде извършен през 2023 г.

Михеев заяви пред медиите в Дубай, че държавната компания е представила новия изтребител на „редица свои чуждестранни партньори, които оцениха високо концепцията“.

Въпреки това поръчките ще се приемат и работата по преддоговора ще започне едва след като изтребителят се издигне в небето и стартира серийното му производство“, посочи той и добави, че Русия очаква „доста голямо търсене на самолета“.

„Pocтex“, pycĸият дъpжaвeн ĸocмичecĸи и oтбpaнитeлeн ĸoнглoмepaт, зaяви, чe изтребителят e тpyднo oтĸpивaeм и щe имa ниcĸи eĸcплoaтaциoнни paзxoди. Диpeĸтopът нa „Pocтex“ Cepгeй Чeмeзoв пocoчи, чe изтpeбитeлят щe cтpyвa мeждy 25 и 30 млн. дoлapa. Mocĸвa oчaĸвa тъpceнe oт cтpaни oт Близĸия изтoĸ, Aзиaтcĸo-Tиxooĸeaнcĸия peгиoн и Лaтинcĸa Aмepиĸa.

Подкрепи Economic.bg