„Шах и Мат“: руският изтребител от ново поколение в снимки

Самолетът е трудно откриваем и има ниски експлоатационни разходи

„Шах и Мат“: руският изтребител от ново поколение в снимки 4 Снимки

Снимка: БТА

46124 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Прототипът на новия руски изтребител от пето поколение бе представен на Международният авиационен и космически салон МАКС-2021. Едномоторният военен самолет, който носи името „Шах и Мат“, вероятно ще бъде рекламиран като съперник на американския изтребител F-35, посочва Олег Пантелеев, ръководител на аналитичната агенция Aviaport. Очаква се първият полет на военния самолет да бъде извършен през 2023 г., а доставките му към клиентите - през 2026 г. Русия планира да произведе 300 самолета за 15 години, след като започне серийното производство, предава Reuters.

„Ростех“, руският държавен космически и отбранителен конгломерат, заяви, че самолетът е трудно откриваем и ще има ниски експлоатационни разходи.

Директорът на „Ростех“ Сергей Чемезов посочи, че изтребителят ще струва между 25 и 30 млн. долара. Москва очаква търсене от страни от Близкия изток, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка.

През последните години Русия успешно произвежда прототипи на нови оръжейни системи, но понякога се бори да премине към серийно производство. При Путин тя инвестира сериозно във военни самолети и ново въоръжение, както за собствените си въоръжени сили, така и за увеличаване на приходите от износ от продажби на оръжия. Много от новите оръжия все още се базират на технологията от периода на Студената война.

Русия вече има изтребители от четвърто поколение - тежък клас Су-27 и лек клас Mikoyan MiG-29. Той има един изтребител от пето поколение тежък клас, Су-57, но няма еквивалент на лек клас, какъвто е по-търсен в света в момента, тъй като е по-евтин и по-подходящ за държави с малки площи.

Подкрепи Economic.bg