Русия отново е най-големият износител на петрол за Китай

Втори и трети по доставки на нефт за Пекин са Ирак и Саудитска Арабия

Русия отново е най-големият износител на петрол за Китай

Снимка: Pixabay

1044 ~ 1 мин. четене

Русия си върна позицията на най-голям износител на петрол за Китай, съобщи Reuters, позовавайки се на данни на китайските митници. През юли Русия е увеличила експорта на „черно злато“ за Китай с 30.1% спрямо същия месец на миналата година, като е изнесла близо 54 млн. барела (7.38 млн. тона) нефт, което прави по над 1.74 барела среднодневно. За последно Русия достави най-много петрол за Китай през април тази година.

Втори по износ на нефт за Китай се оказа Ирак, който е доставил на рафинериите край Жълто море 42.4 млн. барела (5.79 млн. тона) – с 35.7% повече, отколкото през юли 2019 г.

В същото време експортът на „черно злато“ от Саудитска Арабия за Китай през юли е паднал с 23.4% - до 5.36 млн. тона, поради което и за първи път от 2018 г. насам кралството вече не е сред двамата най-големи износители за Китай. Интересното е, че този спад става на фона на първото място, което Саудитска Арабия държеше като най-голям вносител на петрол в Китай в продължение на два месеца подред – май и юни 2020 г.

Интересно е също, че вносът на американски нефт през юли е скочил със 139% спрямо същия месец на миналата година – до 27 млн. барела (3.7 млн. тона).

Според анализаторите Ирак излиза на второ място като голям износител на петрол за Китай през юли поради факта, че не изпълнява ангажиментите си за намаляване на добивите си по споразумението на ОПЕК+, докато свиването на износа на Саудитска Арабия е именно поради стриктното изпълнение на тези договорености.

Както вече писа Economic.bg през септември Китай се готви да постави нов рекорд по внос на американски петрол. По данни на Bloomberg китайски компании вече са фрахтовали 19 танкера с обща вместимост 37 млн. барела, които трябва да бъдат доставени до китайски петролни терминали през следващия месец. Така през септември Китай ще „счупи“ предишния рекорд, поставен през май, когато получи 35.2 млн. барела щатски петрол

Подкрепи Economic.bg