Русия побърза да се похвали с регистрация на първата ваксина срещу COVID-19

Тя ще влезе в масова циркулация от януари 2021 г. като първи ще бъдат ваксинирани лекари и учители

Русия побърза да се похвали с регистрация на първата ваксина срещу COVID-19

Снимка: БТА

Русия побърза да се похвали, че е първата страна в света, която регистрира ваксина срещу коронавирус. Това стана ясно по време на заседание на президента Владимир Путин на среща с членовете на правителството. „Доколкото знам, ваксина срещу нова коронавирусна инфекция е регистрирана тази сутрин, за първи път в света“, заяви Путин, обяснявайки, че една от дъщерите му вече е ваксинирана и се чувства добре.

Става въпрос за лекарство, разработено от руски учени от изследователския център "Гамалея", регистрирано тази сутрин. И въпреки че Путин твърди, че тя е преминала всички фази на тестове, според Асоциация на организациите за клинични изследвания препаратът все още не е преминал всички етапи на изпитания. 

Думите на Путин идват броени дни, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, също прибързано според експертите, че САЩ може да се сдобият с ваксина по-рано от очакваното – до няколко месеца. 

Коментирайки руската ваксина, експертите подчертават, че тя е нова и все още не е завършила тестване дори със стотици хора, да не говорим с няколко хиляди участници, колкото са нужни за проучване във фаза III.

Това се потвърди и от думите на директора на центъра "Гамалея" Александър Гинцбург, който каза, че въвеждането на ваксината в обращение сред гражданите в регионите ще започне едновременно със старта на третата фаза на изпитванията в столицата. „Третата фаза ще се проведе в Москва, а след това ще започне и циркулацията в регионите“, каза той.

Преди дни в своя позицията Асоциацията призова за отлагане на регистрацията на ваксината заради липсата на трета фаза от тестванията ѝ, но Федералната служба за наблюдение в здравеопазването (Росздравнадзор) не се съгласи с нейните аргументи.

Според президента ваксината е ефективна и формира стабилен имунитет. Както следва от разрешението за употреба, ваксината ще влезе в циркулация на 1 януари 2021 г.

"Въпреки че знам, че работи доста ефективно, тя формира стабилен имунитет и, повтарям, е преминала всички необходими проверки", заяви държавният глава.

Здравният министър в страната Михаил Мурашко каза на президента, че ваксината ще се произвежда на две площадки – в изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" от Министерството на здравеопазването на Русия и от компанията „Биннофарм“.

„Ще започне поетапно приложение на ваксината в цивилно обращение. На първо място, считаме за необходимо да предложим ваксинация на тези, чиято работа е свързана с комуникация със заразени хора. Това са медицински специалисти. А тези, от които зависи здравето на децата, са учители“, каза министърът.

Коментари: 0