Русия е унищожила 26 хил. тона храна заради санкциите

„Росселхознадзор” казва, че пазарът в страната се е нормализирал

Русия е унищожила 26 хил. тона храна заради санкциите
2477 ~ 2 мин. четене

Докато над 100 млн. души по цял свят гладуват, Русия продължава да унищожава храна, внесена незаконно в страната. Това става ясно от сайта на руския регулатор „Росселхознадзор”.

За три години в страната са унищожени над 26 хил. тона незаконна продукция. Голяма част от нея са плодове и зеленчуци (24.9 хил. тона) като основно това са били ябълки от Полша и домати от Турция. От животински произход са унищожени 862.3 тона продукция.

Припомняме, че президентът на Русия Владимир Путин на 6 август 2014 г. наложи забрана върху вноса на някои селскостопански продукти, суровини и храни от страните, които въведоха антируски санкции. Списъкът включва: Съединените щати, Европейския съюз, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна, Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн.

Една година по-късно, през юли 2015 г., беше издадено постановление за унищожаването на всички продукти, внесени в Русия, незаконно.

„Росселхознадзор” пише, че благодарение на вече установени контакти с компетентните органи на много страни, които не поддържат западните санкции страната за кратко време е успяла да се балансира потока от стоки и да стабилизира на ситуацията на пазара.

В същото време агенцията е започнала мащабна акция, за да идентифицира схеми з аконтрабанда на забранени продукти и за пресичане на всички опити опити да се внесат такива стоки в Русия.

„Росселхознадзор”продължава да работи за предотвратяване на опитите за внасяне на продукти под ембарго в страната. През изминалата година са идентифицирани над 350 тона нелегално внесени хранителни продукти от животински произход и 7 500 тона растителни продукти. Основният поток от забранени продукти в Русия идвам от Беларус.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg