Русия криминализира спазването на санкциите срещу страната

Предстои законопроектът да бъде окончателно одобрен от депутатите в четвъртък

Русия криминализира спазването на санкциите срещу страната

Руският президент Владимир Путин

Снимка: БТА

2432 ~ 1 мин. четене

Законопроект, обявяващ за престъпление спазването на наложените от САЩ или други страни санкции срещу Русия, приеха единодушно депутатите в Москва, пише Reuters. Документът е част от ответните руски мерки срещу американските санкции.

През април САЩ наложиха санкции на някои от руските най-големи компании и най-влиятелни бизнесмени. Санкциите бяха насочени срещу съюзниците на Владимир Путин като наказание заради предполагаемата намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г., както и заради други „злонамерени дейности”.

Законопроектът, който ще бъде гласуван на второ четене в четвъртък, криминализира отказа да се предоставят услуги или да се върши бизнес с руски граждани на основание американските или други санкции. Това „престъпление” ще се наказва с до четири години затвор.

Всяко физическо или юридическо лице в Русия, признато за виновно в нарушаване на евентуалния закон, може да бъде подложено и на друг вид ограничаване на свободата или на глоба до 600 хил. рубли (около 9700 долара).

Съгласно законопроекта престъпление ще бъде също, ако руски гражданин помага със съвет или информация на чужди правителства да санкционират Русия. За такова престъпление ще се полагат до три години затвор или друг вид ограничаване на личната свобода, или глоба в размер до 500 000 рубли.

Проектът, който предизвика безпокойство и несигурност сред инвеститорите в руски активи, вероятно ще претърпи промени при следващите четения, преди да бъде подписан от президента Владимир Путин и да стане закон.

Коментари: 0