Русия не може да се надява на растеж

Доходите на населението намаляват

Русия не може да се надява на растеж
108 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Рецесията продължава – така болшинството от икономисти оценяват публикуваните статистически данни на Ростат. Данните за юли не показват нищо положително, казва Владимир Тихомиров от BCS. Въпреки че има слаби признаци на стабилизация при някои показатели, в икономиката ни очакват трудности, пише Ведомости.

През първата половина на 2015 г., руската икономика се е свила с 3.4% в сравнение с първите шест месеца на 2014 г. Свиването на БВП се е ускорило през второто тримесечие на 2015 г. с 4.6%, а през първото е било 2,2%. Спадът на инвестициите в основния капитал в годишно изражение през юли се е ускорил до 8,5% - през юни е бил 7,1%. Министерство на икономиката прогнозира спад в инвестициите за цялата 2015 г. с 10.6%.

Такъв спад не е имало от ноември 2009 г., казва Тихомиров: компаниите продължават да съкращават програмите си за развитие и дават все по-малко средства за инвестиции. "Не е необходимо да драматизираме", казва Наталия Орлова от Алфа Банк, динамиката на инвестициите от месец на месец е традиционно нестабилна. Жалко, че рецесията се задълбочава, но данните за промишленото производство и потребление оказват известна стабилизация, смята Орлова. Стабилизацията в намаляването на оборота на дребно, може да се превърне в повод за растеж, коментира тя.

Високата инфлация, прекомерната регулация, преобладаването на държавни дружества и слабата защита на правото на собственост са факторите, които водят до намаляване на производителността на труда и по-високите разходи в Русия, сочи докладът на Централната банка.

Според Ростат, през юли, реалните доходи на населението са намалели с 2%, в сравнение с юли 2014 г., през юни намалението е от 3,5%. Това е по-скоро ефект от укрепването на рублата през май и юни, а не сериозна промяна в тенденциите на доходите на домакинствата, каза Тихомиров. Заплатите в Русия продължават да падат, казва още той.

През втората половина на годината, спадът в икономиката може да е близък до този на кризата от 1998 г. (когато е 5,3%), песимистични са експертите: спадът на БВП може да достигне 4,5%, а през 2016 г. рецесията може да продължи.

Според анализатори от Мудис, намаляването на цените на петрола и отслабването на рублата увеличават риска от задълбочаване на рецесията. Тяхната прогноза - спад с 3% през 2015 г., нулев растеж през 2016 г.

Според официалните прогнози на Министерство на икономиката, през 2015 г. БВП ще намалее с 2,8%, докато през 2016 г. икономиката ще отбележи ръст от - 2,3%. 

Според министъра на икономиката Алексей Улюкаев не е изключено прогнозите да се окажат грешни, заради лошите данни през второто тримесечие на 2015 г. Външните условия влияят лошо на страната и преходът на икономиката към растеж може да бъде отложен, коментират експертите. Поради спада на цените на петрола в Русия, рецесията може да се задълбочи, пишат анализатори от Barclays.

Подкрепи Economic.bg