Русия погасява $125 млн. съветски дълг към Босна и Херцеговина

Парите ще бъдат прехвърлени чрез еднократно плащане в срок от 45 дни след влизането в сила на споразумението

Русия погасява $125 млн. съветски дълг към Босна и Херцеговина
560 ~ 1 мин. четене

Руското правителство е подписало споразумение с властите на Босна и Херцеговина за погасяване на дълг на Съветския съюз към Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ). Съответният документ е на разположение на официалния портал на правната информационна служба.

Споразумението е за изплащане на съветския дълг на Русия към Босна и Херцеговина в размер на 125 млн. долара. Парите ще бъдат прехвърлени чрез еднократно плащане в срок от 45 дни след влизането в сила на междуправителственото споразумение. С тяхното получаване органите на Босна и Херцеговина трябва да откажат всякакви финансови изисквания към Русия свързани с изчисления в областта на търговията между СССР и Югославия.

Средствата, получени от Русия, ще бъдат разпределени от органите на Босна и Херцеговина. Федерация Босна и Херцеговина ще получи 72 млн. долара, Република Сръбска – 36 млн. долара, самоуправляващата се област Бръчко 3.75 млн. долара. Останалите 12.5 млн. долара (10%) ще бъдат използвани за нуждите на националните органи на Босна и Херцеговина.

Подкрепи Economic.bg