Русия ще следи заразените с коронавирус чрез мобилните им телефони

Според Кремъл мярката е напълно законна и ще спомогне за ограничаването на заразата

Русия ще следи заразените с коронавирус чрез мобилните им телефони

Руският премиер Михаил Мишустин ръководи заседанието на коронавирусния координационен съвет в Москва, Русия, понеделник, 16 март 2020 г.

Снимка: БТА

1036 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Руският премиер Михаил Мишустин даде на властите пет дни за разработване на система за проследяване на хора, които са имали контакт със заразен с коронавирус, като използват геолокацията на мобилните им телефони, пише Reuters.

Съгласно новата система руснаците ще бъдат засичани, ако влязат в контакт със заразен и тази информация ще бъде предадена на специален регионален щаб, създаден за борба с пандемията. Кремъл заяви, че мярката е законна и е част от редица мерки, които Русия предприема, за да се опита да спре разпространението на вируса.

Мярката ще проследи лицата, които са имали контакт с пациенти с коронавирус въз основа на геолокацията на мобилния им телефон. Това би позволило те да бъдат уведомени чрез съобщение, в което да има информация за необходимата самоизолация“, споделят от министерството.

Русия, която има временна забрана за посещения на чужденци, има 438 потвърдени случая на коронавирус и една жертва. Това са много по-добри резултати от повечето европейски страни. В понеделник кметът на Москва Сергей Собянин призова жителите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания да си останат у дома. Посещенията на магазини и аптеки да са само при голяма необходимост.

Русия постепенно затяга мерките и подготвя своята здравна система за увеличаващите се случаи.

Останете в дома си или далеч от градовете

Кметът също съветва, ако е възможно, възрастните хора да напуснат града и да отидат в къщите си в селата, които много руски семейства традиционно притежават.

Москва, който има 262 заразени от общо 438 в цяла Русия, ще даде по 4000 рубли (46 евро) на всички жители над 65 години и хора с хронични заболявания.

Кметството изисква операторите на мобилни телефони да не спират достъпа до минути и интернет за възрастни хора, дори и ако го превишат. Също така временно ще бъдат отменени глобите за забавено плащане на комунални услуги.

Москва промени системата си за тестване за коронавирус. Положителните проби вече няма да бъдат изпращани в лаборатория в Сибир за втори кръг от тестове, за да се потвърдят. "Диагнозата коронавирусна инфекция ще бъде регистрирана след първия положителен тест", казаха от централния офис.

Правителството заяви в понеделник, че е поискало земеделското министерство и други служители да подготвят предложения за това дали износът на всякакви храни, основни продукти или лекарства трябва да бъде ограничен.

Министерствата на труда и правосъдието им беше наредено да разработят планове за предотвратяване на уволнението на работниците по причини, свързани с коронавирус, каквато е самоизолацията. „Вярвам, че като цяло ситуацията с коронавирус е под контрол“, сподели Мишустин. „Но е необходима подготовка за по-сериозни предизвикателства“, допълни премиерът.

Коментари: 0