В извънредното положение АПИ пусна поръчка за 53 млн. лв.

Пътната агенция е готова да плати тези средства за обхода на Бургас, който е с дължина 4.7 км

В извънредното положение АПИ пусна поръчка за 53 млн. лв.

Снимка: pixabay

1460 ~ 1 мин. четене

В ситуация на извънредно положение и само няколко дни преди търговете да бъдат забранени със Закона за извънредното положение, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира процедура за определяне на изпълнител за строителството на северния обходен път на град Бургас. Отсечката е с дължина само 4.7 км, а АПИ е готова да плати за нейното изграждане 53 млн. лв. без ДДС. 

Срокът за изпълнение на строителните дейности е 18 месеца.

От агенцията  уточняват, че срокът за подаване на офертите е до 28 май 2020 г. Обходният път ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово-Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище. Той ще преминава на запад, заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен-Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез.

Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли.

С изграждането на обхода транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София-Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягна влизането в областния град.

Коментари: 0