Русия загуби надпреварата за технологиите

Герман Греф, президент на руската Сбербанк

Цитат на деня:

Русия загуби надпреварата за технологиите
228 ~ 2 мин. четене
"Русия загуби надпреварата за технологии в световната икономика" Това призна ръководителят на Сбербанк Герман Греф. 

„Ние загубихме конкуренцията, трябва честно да го кажем… бих казал, че ние сме сред страните, които се оказаха губещи, неудачници“, заяви бившият министър на икономиката (2000-2007 г.) по време на дискусия на Гайдаровския форум, предаде БГНЕС. 

Според него победители са онези страни, които своевременно са се адаптирали и са инвестирали в развитието на технологиите. „Страните, които не съумяха да се адаптират, ще губят сериозно. Разривът ще е по-голям от времето на предишната индустриална революция“, заяви той. 

Греф е убеден, че новите технологии ще променят всичко – обществото, бизнеса, всеки гражданин и най-драматичните промени ще стават именно на това равнище. Той вижда предстоящи радикални промени в сферата на енергетиката. 

„Китай към края на 2016 и началото на 2017 г. ще получава от Слънцето 70 гигавата мощности. Слънцето, вятърът, биоенергетиката ще дават 230 гигавата мощност, плюс 330 гигавата от хидроенергетиката. Като цяло 560 гигавата ще се получат от възобновяемите енергийни източници. За сравнение това е два пъти повече от установената мощност на Русия“, подчерта Герман Греф. 

Съгласно прогнозата на банкера, ако Китай продължи да създава алтернативна енергетика със същите темпове, страната ще използва до 45% по-малко традиционни енергийни източници. Това важи най-вече за въглищата, които в момента се доставят от Русия, а и за другите въглеводороди. 

„Може да се каже, че тази ера (доминирането на въглеводородите) остана в миналото. Каменният век свърши, не защото се свършиха камъните. По същия начин може да се каже, че и нефтеният век е приключил. Остатък от него ще остане, примерно 10 години, докато бъде изградена цялата инфраструктура на електромобилите“, смята икономистът.
Подкрепи Economic.bg