64 млн. лева ще струва системата за пръстови отпечатъци в болниците

По-добре да похарчим 100-200 лева на човек, но да спасим живот, каза зам.-министър Пенков

64 млн. лева ще струва системата за пръстови отпечатъци в болниците
4049 ~ 2 мин. четене
Около 64 млн. лева ще струва системата за пръстови отпечатъци, която ще се въведе за болници, аптеки и пациенти. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова тв. 

По думите му тази система ще е по-надеждна от електронните здравни карти, а и няма да се налага хората да вадят пари от джоба си за изкарването на тези карти.

Оценката за разход на устройство за пръстов отпечатък е между 100 и 200 лева. Зависи от производителя. но по-добре е да похарчим 50-100 лева и да получим навременна информация за човека, ако тя може да му спаси живота, коментира зам.-министърът.

„При сега съществуващата система за идентификация, пациентите се чекират с лична карта на регистратурата. В момента системата на медицинска дейност и системата на нейното отчитане, не оценява броя на рентгеновите снимки, броят на операциите и изследванията, прилагани върху един пациент. Здравната каса плаща една и съща сума, независимо от това колко пъти е преглеждан, опериран или лекуван пациента. По този въпрос проблем реално няма. Пациентът влиза и излиза по някакъв начин от лечебното заведение”, коментира зам.-директорът по лечебната дейност в Спешното отделение на Александровска болница доц. Буланов.

„Системата за пръстови отпечатъци ще бъде защитена с най-добрата система за сигурност. Ще има поне три системи на защита на личните данни, за да бъдат предотвратен достъпа до лична информация. Тя ще се отключва, когато аз искам да дам достъп до нея”, добави д-р Бойко Пенков.

Той увери, че никъде няма да остава пръстов отпечатък от хората и това да доведе до злоупотреби с лични данни. Задейства се скенер, който ще генерира определен код. Този код ще е личен идентификатор за Здравната каса. Вземането на отпечатъка ще става в първата посетена здравна институция - болница или аптека, и хората няма да ходят никъде другаде, за да им се направи този код. Информацията ще се съхранява в информационни папки, до които ще имат достъп личните лекари и пациентите.
Подкрепи Economic.bg