Руски хакери печелят до $5 млн. на ден от измами

Програмата Methbot работи по съвършено ново ниво по сложност и мащаби

Руски хакери печелят до $5 млн. на ден от измами
3932 ~ 2 мин. четене
С помощта на зловреден софтуер руски хакери създават копия на известни сайтове и хиляди фалшиви потребители, благодарение на което мамят рекламодателите с между 3 и 5 млн. долара на ден. Това съобщават американските медии, позовавайки се на специализираната в онлайн решения за откриване на измами компания White Ops.

С помощта на зловредния софтуер кибер престъпниците управляват около 250 хил. фалшиви сайта, съобщава Wall Street Journal. Според експертите установената схема за измами се нарича Methbot. Аналози на популярни сайтове с висока стойност на рекламите са направени на Fox News, CBS Sports, The New York Times, The Wall Street Journal, Facebook и Yahoo!.

„Никога не сме виждали нещо подобно. Methbot променя мошеничеството в областта на рекламите до съвършено ново ниво по сложност и мащаб”, заяви основателят и ръководител на White Ops Майкъл Тифани.

Специалистите са установили, че от септември тази година до момента Methbot е използвал стотици сървъри в САЩ и Холандия за създаването на фалшив трафик, който изпраща към страници с видео реклами от големите рекламодатели, най-вече американски.

Програмата Methbot е предназначена единствено да реализира печалба и тези хакери не са включени в кибер атаките срещу САЩ по време на президентската предизборна кампания.

Докладът на White Ops не съдържа имената на престъпниците, нито доказателства за връзките им с Русия, но,както стана модерно на Запад всички първоначално обвиняват руските хакери. В отговор на по-ранните обвиненията за руско участие в кибер атаките в САЩ прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Вашингтон трябва да спре да говори за предполагаеми действия на „руски хакери” или да покаже доказателства. "В противен случай това вече изглежда много неприлично", - каза той.

Подкрепи Economic.bg