Продукцията на земеделските стопани е поскъпнала средно с над 5%

Увеличение обаче е отчетено и в продуктите и услугите, които използват в производителите

Продукцията на земеделските стопани е поскъпнала средно с над 5%
236 ~ 1 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
Средната цена, на която земеделските стопани са пласирали своята продукция през второто тримесечие на 2019 г. е нараснала с 5.3% спрямо същото тримесечие на миналата година. В същото време разходите на селскостопанските производители за дейността им са скочили с 3%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

За една година най-много са се увеличили продажните цени при производството на картофи (45.9%) и при пресните зеленчуци (с 16.3%).

Плодовете също са отчели ръст в средната цена от 4.8%, като най-голямо е увеличението при ябълките (36.9%), а оранжевия домат е поскъпнал с 19.7% спрямо същия период миналата година.

Увеличение има и в животновъдството, където най-много се е повишила продажната цена на едрия рогат добитък – с 14.9%. Най-голям е скокът при цената на козите, които поскъпват с 15.5%, както и свинете - с 9.5%.

Най-значително е увеличението на животинските продукти при козето мляко с 10% и кравето мляко - с 3.9%, а спад е отчетен най-много при продажбата на едро на биволско мляко - с 12.4%.

Цените на услугите и продуктите при селскостопанското производство са повишени с 3.1%. Най-значително фермерите са усетили поскъпването на минералните торове – с 10.4%. Леко увеличение е отчетено и в посевния и посадъчния материал, съответно с 1.7%, както и при електроенергията и горивата с 1.5%. Ветеринарно-медицинските продукти са поскъпнали с 4%, а фуражите с 3.8%.


Подкрепи Economic.bg