С 6 млн. лв. са се увеличили приходите от концесии на морски плажове

Тази година държавата е събрала близо 20 млн. лв., обяви министърът на туризма Николина Ангелкова

С 6 млн. лв. са се увеличили приходите от концесии на морски плажове
516 ~ 2 мин. четене
„Увеличихме приходите от концесии на морски плажове на почти 19-20 млн. лв., като през миналата година те бяха 13-14 млн. С 50% повишихме събираемостта от наемите от плажове и положителното е, че намаляват нарушенията на техните стопани“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Дарик. Тя не пропусна да спомене, че ведомството е извършило и над 380 проверки това лято. 

Ангелкова коментира и предложените през миналата година промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които предвиждат морските плажове д се разделят на четири категории в зависимост от мястото и функциите им. След обособяването в групи ще имаме различни методики за определяне на минималното концесионно възнаграждение и така по различен начин ще се определят цените за чадъри и шезлонги. „Очаквам най-късно до началото на 2018-а да се приемат тези промени и България да има за следващия сезон 4 групи плажове с регламентиран достъп и транспорт до тях“, каза тя.

По отношение на съдбата на „Слънчев бряг” АД, министърът обърна внимание на сложността на казуса, произтичащ от това, че курортът е със смесена собственост – 75% на държавата и 25% на частни миноритарни акционери. „Финализираме финансово-правния анализ какво ще струва на държавата, ако се прехвърлят акциите на дружеството към общината. Трябва да се изплатят акциите на миноритарните собственици, а те не са съгласни и решението няма да бъде взето само от мен. То ще зависи от това колко ще ни струва промяната и дали общината ще е по-добър  стопанин“, посочи Ангелкова. Тя добави, че законът не дели курортите по видове и в тази връзка в Слънчев бряг също има части и за забавление, и за семейна почивка.

Според статистиката, през миналата година тук са пренощували почти 1 млн. туристи, а приходите от туризъм са над 1.2 млрд. лв. Ангелкова поясни, че с промените в Закона за туризма ще се обособи статутът на националните  курорти по отношение на инфраструктура, благоустройство, облик, реклама, обособени зони за забавления, закрити пазари и др.

Николина Ангелкова представи и разработената от министерството  и общините инвестиционна карта на туризма в България, като подчерта, че важен приоритет в работата на ведомството е да се намали административната тежест за бизнеса, включително инвеститорите. Промените в Закона за туризма ще облекчат  процедурите за категоризиране на обектите и ще намалят документи на хартия, които е необходимо да се извеждат. Основните обекти в картата са културно-исторически забележителности, СПА центрове и др. Например за банята във Вършец, която е към  Министерството на здравеопазването, се търси инвеститор.
Коментари: 0