С близо 800% ръст Nokia се върна в топ 10 на най-продаваните смартфони

Марката вече държи 1% пазарен дял на световния смартфон пазар

С близо 800% ръст Nokia се върна в топ 10 на най-продаваните смартфони
2018 година е преполовена, а новините за емблематичния бранд Nokia звучат все по-оптимистично. Благодарение на засиления интерес, през второто тримесечие тя се завърна в топ 10 на най-продаваните смартфони в света. Увеличението на годишна база е в размер на 782%, сочи доклад на CounterPoint Research.  
В периода от април до юни са продадени 4.5 млн. устройства Nokia, докато през предходното например са 4 млн. Това отрежда на Nokia 9-о място в световната класация по продажби.
През миналия отчетен период марката завърши на 12-о място. Така към днешна дата Nokia вече държи 1% пазарен дял, сочи още докладът на CounterPoint Research.
Близо 800-процентният ръст в продажбите за година всъщност не е изненада, предвид скорошната (повторна) поява на Nokia на смартфон пазара. Легендарният бранд бе сред лидерите в мобилния бранш от 1998 г. до 2011 г., когато постепенно бе засенчен от настъпващите „умни“ телефони на Samsung и iPhone. 
Няколко години по-късно Microsoft продаде бизнеса с мобилни телефони, включително правата за бранда Nokia. Те бяха придобити от финландската HMD Global, която пусна първите модели смартфони през 2017 г. 
Току-що завърнала се в топ 10 на най-прдаваните устройства по света, марката тепърва има да се доказва и да завзема повече дял от пазарния пай. Силни позиции на фронта вече имат китайски играчи като Xiaomi, Oppo, Vivo. Далеч напред в подредбата са лидерите Samsung, Huawei и iPhone, където също се наблюдават интересни рокади
В опит да отговори на конкуренция HMD разшири значително портфолиото си, а Nokia X6 и X5 успяват да привлекат вниманието на потребителите. Те обаче все още нямат достъп до много от глобалните пазари извън Китай. По всичко личи, че компанията се движи добре и ако продължава в същия дух, то вероятно ще се изкачва още по-нагоре. 
Коментари: 0