САЩ може да имат коронаваксина до няколко месеца, твърди Тръмп

САЩ може да имат коронаваксина до няколко месеца, твърди Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ може да имат достъпна за обществото ваксина за коронавирус по-рано от очакванията, пише CNBC. 

„Ние балансираме скоростта и безопасността и сме в крак, за да имаме ваксина на разположение тази година, може би далеч преди края на годината“, заяви Тръмп по време на брифинг в Белия дом. По думите му логистиката е така организирана, че да може непосредствено след евентуалното одобрение на препарата, той да бъде пуснат масово на пазара.


Тръмп посочи компаниите Pfizer и Moderna, които от миналата седмица провеждат изпитания от последен етап, като според информацията вече са са ваксинирали „няколкостотин души“.


Според мнозина прогнозите на Тръмп за това кога САЩ може да имат ваксина звучат твърде оптимистично, въпреки че инвестициите в разработки са колосални. Очакванията в научните среди са, че ефективна ваксина за широко разпространение може да има едва през идната година.


Експерти изразиха и мнение, че има вероятност да се изисква приемането не на една, а не две дози ваксина. Това допълнително би ограничило броя на хората с бърз достъп до лекарството.

Коментари: 0