Сачева: Обмисляме кредити и грантови схеми до 50 хил. лв.

Самонаетите лица също попаднаха във фокуса на вниманието

Сачева: Обмисляме кредити и грантови схеми до 50 хил. лв.

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

6018 ~ 2 мин. четене
Работим по възможности да се получават кредити, а в някои случаи и грантови схеми, между 5 хил. и 50 хил. лева в помощ на бизнеса. Това каза социалният министър Деница Сачева в ефира на Nova в неделя. Тя коментира още, че се мисли и как да бъдат подкрепени самонаетите лица и напомни, че мярката “60/40” не е универсална, а само една от краткосрочните спешни мерки. 

“Работим и по мерки в подкрепа на самонаетите лица. В момента все още изчисляваме броя на тези, които имат задължителна нужда от подкрепа”, коментира тя. Сачева обясни, че това, от една страна, са непосредствено засегнатите от забраната на здравния министър професии, а от друга – тези, които са регистрирали доходи в НАП между 30-35 хил. лв. годишно. 

“Една от опциите е безлихвеният заем (от 1500 лв.), но мислим и за директни плащания към тези хора. Все още не бързам да обявяваме мерки, защото е въпрос на разчети”, каза министърът, обръщайки внимание, че ресурсите трябва да се разпределят ефективно и справедливо към всички засегнати. 

За мярката “60/40” досега има подадени 344 заявления за около 4500 служители. Според Сачева бройката подсказва, че става дума за малки и средни предприятия. “Мярката се отнася за онези бизнеси, които смятат, че този буферен период от 3 месеца е наистина мостов за тях и те ще могат да оцелеят и след това”, напомни тя. 

Около 40 000 са новорегистрираните безработни от началото на кризата. От тях по думите на Сачева “5075 души са заявили по време на своята регистрация, че са останали без работа вследствие на кризата с коронавируса”. Министърът каза още, че ръстът на безработицата се дължи не само на моментната принуда на работодателите да съкращават служители, но и “защото имаме голям процент завърнали се наши сънародници от чужбина”. 

Прогнозата засега е за 2% ръст на безработицата спрямо нивото от преди кризата. Само в петък подалите заявления за безработица са над 7100 души. 

Подкрепи Economic.bg