Актуализацията на Бюджет 2020 мина на второ четене в комисия

Актуализацията на Бюджет 2020 мина на второ четене в комисия
2279 ~ 1 мин. четене
Бюджетната комисия одобри на второ четене актуализацията на бюджета по време на извънредно заседание в неделя. Лимитът за поемане на нов дълг се вдига, но отпада идеята за теглене на заем от Международния валутен фонд (МВФ) на този етап.

Лимитът за поемане на нов държавен дълг се вдига от 2.2 на 10 млрд. лв. По-голямата част от новия заем е предвидено да дойде от международните пазари, като става въпрос за програмата за облигации, приета през 2015 г., по силата на която можехме да се възползваме от консултантските услуги на големи инвестиционни банки за набиране на 16 млрд. лв. Тогава обаче бяха използвани само половината от тази сума.

По думите на Менда Стоянова приетия днес по-висок таван не означава автоматично теглене на нов дълг. Целта е да има възможност за гъвкавост и диверсификация на източниците на финансиране, обясни тя.

Стоянова бе вносител и на предложението за заем от МВФ. „Рано е за подобен дебат“, категоричен бе финансовият министър Владислав Горанов, който настоя, че финансова помощ от Фонда засега няма да бъде искана, предава БНР.
Подкрепи Economic.bg