Сачева: Възможно е да увеличим мярката до „80/20“ за някои сектори

Ще се предложи кандидатстването по \"60/40\" да се удължи до края на месец юни

Сачева: Възможно е да увеличим мярката до „80/20“ за някои сектори
2321 ~ 1 мин. четене

Възможно е мярката „60/40“ да бъде променена на „80/20“, но само за определени сектори. Това заяви социалният министър Деница Сачева по БНТ.

„Възможно е. За определени сектори това може би ще се наложи, но на този етап все още е рано. На този етап до 30 юни ще може да се кандидатства по мярката „60/40“, заяви тя.

По думите ѝ предложението помощта от държавата да се удължи до края на юни ще бъде внесено следващата седмица. „Кандидатстването да може да обхване пълните месеци април, май, юни и как ще продължим след това зависи от цялостната обстановка“, коментира Сачева.

Само за един месец от мярката са обхванати 130 хил. души и до края на периода те може да достигнат над 300 хиляди, обясни министърът.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта.

Друго предложение на социалното министерство е още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж, тоест общо 60 дни неплатен отпуск годишно.

Сачева добави, че още в понеделник ще се разшири обхватът на еднократната помощ за отглеждане на дете, която е 375 лв. Тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години.

Коментари: 0