Съд в Турция затвори влиятелна медийна група

Спират телевизиите „Каналтюрк“ и „Бугюн“, както и вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“

Съд в Турция затвори влиятелна медийна група
232 ~ 2 мин. четене
Съд в Турция реши да бъде преустановена дейността на мощната медийна група „Коза-Ипек холдинг“, по искане на прокуратурата в Анкара. 

Затварят телевизиите „Каналтюрк“ и „Бугюн“, както и вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“, а също и радио „Каналтюрк“, предаде БГНЕС. През нощта журналистите са изнесли вещите си от редакциите.

Според заключението спирането на всичките медии на групата се налага заради докладите на попечителите с извода, че дружествата-издатели са губещи. 

В съобщение след полунощ в. „Хюрриет“ цитира статуса в Туитър на президента на медийната група Акън Ипек, който обаче казва: „Ипек медия" беше една от най-влиятелните и ценни медийни групи в Турция. Отстоявахме демокрацията, универсалното право и правата на човека, и идеята за свободата на мисълта. Сега ни затварят“. 

Още през деня работещите са били предупредени за възможната забрана на медиите, но за това Съветът за радио и телевизия не е бил уведомен, което твърди членът на УС Есат Чиплак. 

Репресиите спрямо „Ипек медия груп“ започнаха на 3 ноември 2015 г. с безцеремонното уволнение на 58 журналисти, а седмица по-рано полицейски части буквално завзеха офисите на вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“ като разбиха входните врати на сградите и въведоха синдици.

Тогава бяха отстранени генералният директор на телевизия „Бугюн“ Тарък Торос и главният редактор на едноименния вестник Ерхан Башюрт. Те бяха насилствено принудени да подпишат оставките си, но по-късно синдиците осъзнаха, че актът е незаконен и имената им бяха извадени от списъка на нарочените за уволнения.

Торос и Башюрт продължиха да ходят на работа под плътния контрол на полиция дори в офисите и студията. Два дни след финала на официалните празници и изборите на 1 ноември м.г. журналистите не бяха допуснати да проникнат в редакциите. 

Докато чакаха под строй отвън, те бяха информирани, че трудовите им договори се прекратяват, но в заповедите за това липсваха сроковете. Всички 58 отстранени от работа не бяха допуснати дори да приберат личните си вещи. 

Изхвърлени бяха и служителите от отдела за човешки ресурси, които седмица преди това се видяха принудително настанени до охраната, а после ги заставиха да подпишат заявленията си за напускане. 

Арестуван и пратен в затвора Силиври в Истанбул заради публикациите си бе колумнистът от в. „Бугюн“ Гюлтекин Авджъ. Според него до безпрецедентния скандал с медиите на „Ипек Коза холдинг“ се стигна заради телевизията „Бугюн“, тя се оказа основната мишена и първопричината в тв „Каналтюрк“ и във вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“ да нахлуят синдици с полицейско насилие. 

Също тогава бяха арестувани и други двама водещи журналисти от списание „Нокта“, а предния ден с нареждане на прокуратурата тиражът на изданието беше конфискуван. 

Последва съд за главния редактор Джевхери Гювен и отговорния Мурат Чапан заради скандалната корица със снимката на президента Реджеп Ердоган и заглавието „2 ноември, понеделник, начало на гражданската война в Турция“. Според прокурора Умут Тепе това е публично подстрекателство към извършване на престъпления. Той бе и магистратът, разпоредил изземването на целия тираж от печатницата и разпространителските фирми.
Подкрепи Economic.bg