Без тунели по АМ „Хемус”, спестяват се 150 млн. лв.

Максималната скорост ще бъде намалена на 120 км/ч

Без тунели по АМ „Хемус”, спестяват се 150 млн. лв.

Снимка: АПИ

В новите участъци по автомагистрала „Хемус” няма да има тунели. Така проектът ще се изпълни по-бързо и лесно ще се спестят около 150 млн. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. 

„Вече няма да има нужда от тунели. Ще я направим и поне 100-150 млн. лв. ще ни останат”, посочи Борисов.

Той обясни новата концепция за магистралата. Автомагистрала „Хемус” е проектирана за скорост от 140 км/ч, затова между двете мантинели има 3 метра платно, тя става по-широка. Сега идеята е това разстояние да се премахне, което автоматично ще намали скоростта от 140 км/ч на 120 км/ч.

Според премиера може да се отчете като грешка, че е търсена проектна скорост от 140 км/ч.

На въпрос чия е грешката, той отговори: „На тази агенция, която е подготвяла проекта. Мисля, че е по-добре планината да бъде мината със 120 км/ч, което ще ни спести пари. Не е нужно да ускоряваме скоростта точно в планината”.

Обществените поръчки са спрени по законосъобразен начин, потвърди министър-председателят. „За АМ „Струма” се е явила една фирма, която сега обжалва, но изобщо никога не се е занимавала със строителство. Предполагам, че това е отмъщение. Ние, законосъобразно, така както казва закона, сме спрели и чакаме да минат процедурите.”, обясни Борисов.

Коментари: 0