Съдът в Страсбург постанови Русия да плати 73 хил. евро на братя Навални

Европейският съд по правата на човека откри нарушения в делото, след което братята бяха осъдени на по три години и половина затвор

Съдът в Страсбург постанови Русия да плати 73 хил. евро на братя Навални
980 ~ 2 мин. четене

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че разглеждането на повдигнатото в Русия дело на компанията „Ив Роше” срещу братя Навални са допуснати нарушения, пише BBC. Съдът обаче не откри доказателства делото да е било политически мотивирано.

ЕСПЧ се произнесе на всеки от братята да бъде изплатена по 10 хил. евро компенсация и обвърза Русия да изплати техните съдебни разноски в размер на 73 хил. евро. От решението става ясно, че съдът намира за обосновани претенциите на жалбоподателите срещу начина, по който е воден процесът, и е установено нарушение на правото им на справедлив и безпристрастен процес.

Освен това съдът в Страсбург констатира, че руските власти също така са нарушили и разпоредба наказанието за осъждане да бъде определяно единствено въз основа на закона. Според въпросната разпоредба никой не може да бъде осъден за деяние, което към момента на извършването му не се е считало за престъпление съгласно законите в страната. Съдът обаче смята за неприемливо оплакването на братя Навални, че делото е политически мотивирано.

Руското Министерство на правосъдието изрази недоволство относно решението на ЕСПЧ и не изключи възможността да го обжалва пред Голямата камара на съда.

В края на 2014 г. съдът в Русия призна за виновни братя Навални за измами в особено големи размери по делото „Ив Роше”. И двамата бяха осъдени на три години и половина затвор, но Алексей Навални получи условна присъда, а Олег Навални – ефективна. Братята отричаха повдигнатите срещу тях обвинения и заявиха, че делото е фалшифицирано и представлява преследване заради опозиционната и антикорупционна дейност на Алексей Навални. След като руските съдилища отказаха да удовлетворят обжалванията им, братята се обърнаха към ЕСПЧ.

Коментари: 0