Само 62 депутати ще дарят първата си заплата за благотворителност

Това е равносметката в последния ден от кампанията във Facebook - „Накaрай депутат да спаси детски живот”

Само 62 депутати ще дарят първата си заплата за благотворителност
200 ~ 2 мин. четене
Едва 62 от 240 депутати обещаха да дарят заплатите си за месец октомври за благотворителна кауза. Такава е равносметката в последния ден от кампанията в социалната мрежа Facebook - „Накaрай депутат да спаси детски живот”. Идеята е на младата Бетина Терзиева, която написа отворено писмо до всички народни представители в 43-тото Народно събрание и се обърна към тях с призив да се откажат от първото си месечно възнаграждение.

Депутатите получиха заплати за месец октомври, въпреки че чак в края на месеца беше открито Народното събрание и те не заработиха държавните пари. Целта е парите, които се дарят, да отидат за лечението на малкия Слави Едрев от Бургас, който е с диагнози „Детска церебрална парализа” и „Епилепсия” по рождение.

105 000 евро са необходими за лечението на малкия Слави Едрев от Бургас. Историята на това дете провокира едно младо момиче да започне кампанията в социалната мрежа Facebook - „Накaрай депутат да спаси детски живот”.

Парите за месец октомври, които нашите народни представители получиха, са в размер на 2590 лв. До този момент едва 62 народни представители  решиха да се откажат от заплатите си в името на благородната кауза.

„Към момента инициативата „Накaрай депутат да спаси детски живот” има подкрепата на над 24 000 българи. Призивът е те да се откажат от първата си заплата, за която не са работили”, разказа за Дарик организаторът на кампанията Бетина Терзиева.

Депутатът от ДПС Митхат Метин призна, че не знае за случая на Слави, но би помогнал на детето. За сметка на това отбеляза, че от партията често помагали на нуждаещи се, но не искали да парадират с това.

„В моята философия на първо място е хуманността- основна ценност и в поведението ми. Философията ми е, че щом един болен човек се нуждае, би трябвало да му се помогне. На второ място смятам, че не е решение цялото събрание да даде фонд „Работна заплата” за възстановяването на здравето на детето, това по-скоро отваря вратата за големия дебат за здравната реформа. Не знам каква е диагнозата на детето, но въпросът касае дълбоката здравна реформа, която правителствата досега, включително и това на кабинета Орешарски заради краткия мандат, не успяха да стартират. Искрено се надявам, че новото правителство ще прави така че реформата да бъде адекватна и  да има необходимите здрави фондове така че такива по-тежки клинични пътеки да бъдат задоволявани”, обяви той.
Подкрепи Economic.bg