Самолетът на Макрон блъсна Airbus-а на сенегалския президент

Френската машина била повредена и не успяла да излети обратно към Париж

Самолетът на Макрон блъсна Airbus-а на сенегалския президент

Макрон и Маки Сал

Снимка: Twitter @Macky_Sall

5306 ~ 1 мин. четене
Твърде много слънце или липса на сън? Пилотът на френския президентски флот изживя тежък момент в събота, 3 февруари. Той решил да направи маневра на пистата на летище Сейнт Луис в Сенегал с президентския Falcon 7X, за да не стои предната му част директно изложена на силния вятър. Машината обаче одрасква дясното крило на самолета на сенегалския президент Маки Сал Airbus A319. 

Самолетът на Еманюел Макрон бил със счупена част от фюзелажа и не можел да излети. След проверка, самолетът на Маки Сал се оказал невредим, разказва "Пари Мач".

Френският държавен глава и съпругата му бяха на официално посещение в Сенегал през миналите почивни дни. Макрон председателстваше третата международна конференция за образование. След това от Дакар той замина за Сейнт Луис, където трябваше да защити каузата за климатичните промени. 

Журналистът Матю Коа от BFM TV, който следи визитата на френския държавен глава, съобщи в Туитър, че Фалконът е бил прикован към асфалта. "Самолетът на президента не успя да излети от Сейнт Луис. Емануел Макрон трябваше да използва този на журналистите." Информацията бе потвърдена от специалния пратеник в Сенегал, който каза, че журналистите е трябвало да чакат, "за да се върне за тях", допълва БГНЕС. 

"Пари Мач" от своя страна информира, че Маки Сал, като "добър играч" е предложил на Макрон да използва неговия президентски самолет до Дакар. 

Останалата част от делегацията, както уточнява списанието, се е наложило да се върне във Франция със самолет на сенегалските авиолинии.
Подкрепи Economic.bg