Samsung прави най-голямата в света фабрика за OLED дисплеи

Инвестицията само в оборудването се очаква да е 14 млрд. долара

Samsung прави най-голямата в света фабрика за OLED дисплеи
1604 ~ 2 мин. четене

Поделението на Samsung "Samsung Display" залага на OLED технологията (organic light-emitting diode).

Корейският конгломерат планира да построи най-голямата в света фабрика за OLED дисплеи, за да увеличи производството си с 30%, съобщава корейското издание ETNews, цитирано от сп. "Форчън".

Компанията се надява, че чрез изграждането на по-голямо съоръжение ще вземе предимство пред по-малките производители, които планират да увеличат своя производствен капацитет за OLED екрани през следващите години.

Samsung Display е сред малцината в света производители на OLED панели. И за момента нейните панели са най-надеждните на пазара, коментира изданието.

На OLED се гледа като следващото поколение в екранната технология. Изключително трудно е да се произвежда и дори когато се произвежда правилно, нивата на доходност са ниски, което затруднява големите купувачи да получат достатъчно количество за своите устройства.

Така например, от години се коментира, че Apple планира да направи своите телефони iPhone с OLED дисплеи, но слабото производство кара компанията да се придържа към технологията с течни кристали (LCD). OLED предлага множество предимства пред LCD, включително по-добра яркост и подобрена точност на цветовете. Също така предлага по-тънък панел за екрана и е гъвкав, като предоставя на компаниите повече дизайнерски решения относно външния вид на новите им устройства.

Докато Samsung и няколко други производители на смартфони предлагат OLED панели на устройствата си, то Apple се очаква да използва технологията за първи път през тази година в предстоящия IPhone 8.

Изграждането на най-големия завод за OLED обаче няма да бъде бързо и ще е скъпо. Според ETNews Samsung Display не предвижда да започне масово производство в обекта до 2019 г. Компанията ще трябва да похарчи 1,75 милиарда долара за изграждането на съоръжението и може да са необходими още 14 милиарда долара за оборудването, с което да се произвеждат OLED панели в масово производство.

През юли предстои среща на борда на директорите на корейската компания, на която да се утвърдят плановете за изграждането на фабриката и бъдещите инвестиции. Работата по завода, който ще е разположен в Китай, ще започне скоро след това.

Подкрепи Economic.bg