Samsung ще избърза с Galaxy S21, за да удари още по-силно Huawei

Корейският производител планира да представи новия си смартфон по-рано от очакваното

Samsung ще избърза с Galaxy S21, за да удари още по-силно Huawei

Снимка: БТА

1540 ~ 2 мин. четене

Samsung Electronics може да пусне своите нови премиум смартфони от серията Galaxy S с цял месец по-рано от очакваното. Издърпването на дебюта ще е опит за завземане на още пазарен дял от Huawei и отблъскване на конкуренцията на Apple, обясняват трима източници, запознати с въпроса, пред Reuters.

Тази година Huawei успя за първи път да изпревари Samsung и да стане най-големия играч на световния пазар на смартфони. Китайската компания обаче е в режим на оцеляване заради все по-строгите американски санкции, които спъват доставките на чипове за неговите устройства и телекомуникационно оборудване.

Това даде шанс за нова рокада и през последното тримесечие Samsung отново се върна на върха, докато Huawei губи пазарен дял.

Сега корейският гигант се готви да пусне новия си Galaxy S21 още в края на януари следващата година. Досега дебютите се случваха около края на февруари и началото на март. Новината за издърпването на събитието съобщиха източници, пожелали анонимност, тъй като планът все още не е публичен.

Samsung Electronics отказа коментар.

Южнокорейската компания е доставила с 59% по-малко телефони от серията Galaxy S20 5G през второто тримесечие в сравнение с представянето на миналогодишния модел, сочат данните на изследователската компания Canalys. За разлика от нея, Apple е доставил 15% повече устройства iPhone 11 спрямо предходния iPhone XR.

Според анализаторите Samsung успява да си върне короната на мобилния пазар през третото тримесечие, благодарение отчасти на американските ограничения за Huawei.

А проблемите за китайския бранд се задълбочават. Според служител в един от основните доставчици на чипове за смартфони запасите на производителя се очаква да свършат още в началото на следващата година.

Потенциалното елиминиране на Huawei обаче не означава край на предизвикателствата за Samsung. Корейската компания е изправена пред засилена конкуренция от други китайски съперници. Те също се очаква да се възползват от положението на местния лидер, като Xiaomi вече прави това нагледно. През миналото тримесечие производителят на „китайския iPhone” завзе от пазарния дял на Huawei и за първи път успя да влезе в челната тройка в глобален план.

Подкрепи Economic.bg