Санират безплатно 750 блока до края на годината

Програмата за саниране подкрепяла и малкия бизнес

Санират безплатно 750 блока до края на годината
3956 ~ 2 мин. четене

Над 750 жилищни сгради ще бъдат санирани в страната до края на годината. Това съобщи в Благоевград регионалният министър Лиляна Павлова, която откри заедно с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Румяна Бъчварова 15-я готов блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.


„Благоевград е първенец по програмата, като до момента за саниране са одобрени общо 150 жилищни блока”, изтъкна Павлова. Тя припомни, че програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и други материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите.


„За разлика от други градове тук почти няма несъгласни. Призовавам гражданите да не губят кураж, въпреки негативизма, който се внушава. Финансиране има и продължаваме приоритетно със санирането на панелните сгради”, допълни регионалният министър.

„След като даден блок бива рехабилитиран по програмите за саниране със сигурност ежемесечните сметки на домакинствата намаляват значително, животът на апартаментите се удължава, стойността им се увеличава и цялостният облик на кварталите се подобрява”, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той увери, че данъците на тези апартаменти няма да бъдат увеличени.

В Благоевград са сключени договори за финансиране на 142 блока, а в 130 текат дейности. 90% от панелните блокове на града са включени в програмата.

В областта са регистрирани 265 сдружения на собствениците, подадени са 177 заявления за интерес и финансова помощ, от които 164 са одобрени. Сключени са 148 договора между община и сдружения, които са подадени за финансиране към Българската банка за развитие. 142 са сключените договори за финансиране с банката. 

Подкрепи Economic.bg