Сърбия е готова да започне изграждането на „Турски поток“ през март

Белград отдавна призовава ЕС ясно да определи позицията си по този въпрос

Сърбия е готова да започне изграждането на „Турски поток“ през март

Изграждането на участъка на газопровода „Турски поток“ през територията на Сърбия може да започне между 1 и 15 март 2019 г. Това заяви директорът на компанията „Сърбиягаз“ Душан Баятович.

По думите му по план строителните дейности трябва да завършат до 2020 г.

„Няма нито една икономическа, юридическа или някаква друга причина, освен такава от политически характер, която да може да спре този газопровод”, заяви Баятович пред сръбските медии.

Сръбската агенция за енергетика е отговорила положително на искането на сръбско-руската компания „Газтранс” за изграждането на газопровода и е внесла всички документи в европейската енергийна общност, която има срок за отговор от 60 дни.

Белград отдавна заяви, че Сърбия е готова да участва в проекта „Турски поток” и призовава ЕС ясно да определи позицията си по този въпрос, без да създава проблеми за изпълнението на проекта в Европа. Москва многократно е отбелязала, че Руската федерация, от своя страна, също чака възможностите които ЕС ще предложи за изграждането на вътрешната си газова инфраструктура.

„За Сърбия е много важно руската страна да счита, че маршрутът на газопровода „Турски поток”, преминаващ през страната ни, е приоритет”, каза преди време министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич като отбеляза, че това ще гарантира стабилността на доставките на страната за "синьо гориво".

Коментари: 0