САЩ и Турция удрят в сърцето „Ислямска държава“

Обама иска Анкара да се включи в атаката срещу Ракка

САЩ и Турция удрят в сърцето „Ислямска държава“

САЩ и Турция подготвят обща офанзива срещу столицата на групировката „Ислямска държава“ – Ракка. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той е провел разговор на 4 очи с американския си колега Барак Обама по време на срещата на Г20, пише в. Hurriyet.

„Обама иска да направим нещо заедно относно Ракка. Ние му казахме, че това не е проблем за нас. Какво може да се направи ще стане по-ясно след преговори“, заяви Ердоган.

„Какво може да се постигне по въпроса е обвързано с позицията на САЩ“. Турция няма опция за отстъпване назад, защото терористичните групировки ще запълнят празнината. От сега нататък трябва да показваме, че съществуваме в региона, категоричен беше турският президент.

Барак Обама се е обърнал с молба към Ердоган Турция да се присъедини към планираната от САЩ операция за освобождаване на сирийския град Ракка от терористи. Това бе потвърдено от турския вицепремиер Нуреттин Джаникли.

Външният министър Мевлют Чавушоглу смята, че операциите в Мосул и Ракка са жизнено необходими, за да може Ирак и Сирия да бъдат прочистени от „Ислямска държава“.

„Ние смятаме, че е важно да подкрепяме местните сили на земята – няма да е възможно да се елиминира, или дори да се спре организацията единствено от въздуха“, смята той.

След срещата си с представители на сирийската опозиция в Лондон Чавушоглу заяви, че има планове за политическия преход в Сирия.

„Важно е, тези планове да се приложат“, заяви Чавушоглу и добави, че те се нуждаят от подкрепата на всички страни от сирийския конфликт. Сирийската опозиция, участваща в преговорите, представи „пътна карта“ за политически преход в страната.

Чавушоглу каза още, че не е възможно за опозицията да подкрепи оставането на сирийския президент Башар Асад на поста му.

„Оставането на Асад означава продължаване на конфликта и на хаоса. Затова и не можем да останем с него и ние трябва да се фокусираме върху бъдещето на Сирия. Визията на опозицията покрива изцяло това“, заяви министърът. 

Коментари: 0