САЩ може да отложат митата за Китай, планирани за неделя

Двете страни се опитват да спасят постигането на т.нар. \"първа фаза\" на търговско споразумение

САЩ може да отложат митата за Китай, планирани за неделя

Снимка: БТА

САЩ и Китай предприемат стъпки, за да забавят следващия кръг от американски мита, планирани да влязат в сила от неделя, 15 декември. Двете най-големи икономики се стремят да постигнат споразумение за овладяване на бурната търговска война, съобщи The Wall Street Journal днес.

Преговарящите от двете най-големи икономики в света "полагат основите" за това администрацията на Тръмп да се въздържи от планираните 15% мита за китайски стоки за около 160 милиарда долара, според вестника. 

САЩ и Китай се опитват да спасят потенциална „първа фаза“ на търговско споразумение, което ще включва китайски покупки на американски земеделски стоки, обявено за първи път през октомври. Досега страните не успяха да постигнат частична сделка.

Не е ясно колко дълго САЩ може да задържат налагането на тарифите. Този кръг от мита е насочен към потребителски стоки, произведени от Китай, включително играчки, телефони, лаптопи и дрехи.

Службата на американския търговски представител не отговори веднага на искане за коментар, докато говорител на Белия дом отказа коментар по темата.

По-рано този месец президентът Доналд Тръмп предположи, че може да изчака до след изборите през 2020 г., за да постигне споразумение за търговия с Китай. Той добави, че няма „срок“ да постигне споразумение.
Коментари: 0