САЩ налагат мита на европейски стоки заради субсидиите за Airbus

Америка оценява щетите на над 11 млрд. долара

САЩ налагат мита на европейски стоки заради субсидиите за Airbus

Airbus А380

Снимка: Pixabay

2054 ~ 2 мин. четене
Търговският представител на САЩ в ЕС е предложил списък от продукти от Европейския съюз, вариращи от големи търговски самолети и части до млечни продукти и вино, на които да се наложат мита като ответна мярка на европейски субсидии за въздухоплавателни средства.

С този ход американският търговски представител заяви, че е започнал процеса за ответни мерки срещу над 11 милиарда долара щети от субсидиите на ЕС за Airbus, които Световната търговска организация е установила, че причиняват „неблагоприятни последици“ за САЩ.

Европейският съюз и Съединените щати се борят повече от десетилетие с взаимни претенции за незаконна помощ за самолетните гиганти Boeing и Airbus с паралелни дела в СТО. И двете страни дават милиарди долари субсидии, за да получат предимство в глобалния реактивен бизнес.

Този ход на американския търговски представител бележи ескалация на напрежението, тъй като САЩ се стремят да наложат значителни мита за редица продукти на ЕС. 

„Крайната ни цел е да постигнем споразумение с ЕС за прекратяване на всички непоследователни субсидии за големи граждански самолети. Когато ЕС прекрати тези вредни субсидии, допълнителните американски мита, наложени в отговор, могат да бъдат премахнати, ”заяви в изявлението си търговският представител на САЩ Робърт Лайтайзър.

СТО заяви миналата година, че ще направи оценка на молбата на САЩ да наложи санкции за европейски продукти за милиарди долари в отговор на решение, че ЕС е раздал незаконните субсидии на самолетния гигант.

Съединените щати оцениха стойността на тези субсидии на стойност 11,2 млрд. долара в търговията, въпреки че ЕС оспори тази оценка.

Американският търговски представител заяви, че ще обяви окончателен списък на продуктите, след като арбитърът на СТО оцени претенциите. Резултатът се очаква това лято, се казва в изявлението.
Коментари: 0