САЩ наложиха санкции срещу фирма на „Роснефт“

Във Вашингтон са недоволни, че свързаното с руския петролен гигант дружество е финансирало правителството на Николас Мадуро

САЩ наложиха санкции срещу фирма на „Роснефт“

Снимка: Wikimedia

САЩ затегнаха финансовите рестрикции спрямо Венецуела. Те вкараха в черен списък дружество, дъщерно на руската петролна компания „Роснефт“, за което администрацията на Доналд Тръмп твърди, че финансира правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, пише Reuters.

Санкциите, обявени от американското финансово министерство, засилват натиска върху Русия, която в очите на Белия дом е основният поддръжник на режима на Мадуро. Американската администрация обвини дъщерната фирма Rosneft Trading, че е поддържала силен венецуелския петролен сектор и че съвсем преднамерено е заобикаляла санкциите на САЩ.

Вашингтон също така издаде генерален лиценз, който дава 90 дни на компаниите да спрат финансовите си трансакции към свързаната с Русия компания.

Решението на САЩ замразява всякакви, държани на американска територия, активи на базираното в Женева дъщерно дружество на руския петролен гигант и на неговия председател Дидие Касимиро.

Миналата година САЩ признаха венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за легитимния президент на Венецуела и започнаха да засилват дипломатическия и икономическия натиск върху режима на Мадуро. Сега, година по-късно, Мадуро все още е на власт, подкрепян от венецуелската армия, както и от Русия, Китай и Куба.

Засега от „Роснефт“ отказват коментар относно действията на американската администрация.

Коментари: 0