Акциите на Tesla вървят нагоре въпреки всичко

Компанията безпроблемно се е възстановила след срива, предизвикан от новите акции, които пусна в продажба

Акциите на Tesla вървят нагоре въпреки всичко

Акциите на Tesla поскъпват сериозно въпреки моментния срив, който претърпяха заради новината, че компанията ще емитира нови книжа за 2 млрд. долара, и въпреки всички останали наглед негативни новини около нея.

След като миналия четвъртък акциите на производителя на едноименните електромобили се срина до близо 750 долара, то днес цената им отдавна е компенсирала спада и освен това се повишава сериозно (6.35% към 20:35 ч. българско време).

Любопитното е, че дяловите книжа на Tesla през последните дни, седмици и дори месеци поскъпват въпреки всички на пръв поглед проблематични за автопроизводителя новини. Изглежда, че движението им нагоре не може да бъде препънато нито от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, който реши да си купи електрическо Porsche и си навлече критика от основателя на Tesla Илон Мъск, нито от мненията на анализаторите.

Вчера германски съд разпореди на Tesla да спре работа по новия си завод в Германия, след като в неделя еколози издействаха въпросната съдебна забрана. Причина за това станаха действията на компанията по разчистване на горски земи в близост до столицата Берлин, където по план трябва да се издигне първият ѝ европейски завод за автомобили и акумулатори. Въпреки това цената на акциите на Tesla не се е понижила.

По-рано днес пък ръководителят на катедрата по автомобилно инженерство в Техническия университет в Мюнхен Маркус Лиенкамп коментира пред Business Insider, че според него на този етап електрическият камион на Tesla – Semi – е безсмислен, ако батерията му няма капацитет от около 1000 киловатчаса на 100 км. Това също обаче не оказа негативно влияние върху капитализацията на Tesla, тъй като европейски доклад даде позитивна оценка за разработките на компанията.

Според доклад на консорциума Transport & Environment, съставен от европейски природозащитни организации, в който са сравнени енергийният разход на дизеловите камиони с енергийната консумация на електрическите им събратя. Авторите на документа пишат, че успехът на електрическите камиони в Европейския съюз е технически осъществим. Това се дължи на подобрения в плътността на батериите, ефективността на електрическите трансмисии и подобряването на аеродинамиката и съпротивлението на гумите.

Освен това Tesla е лидер в разработката на литиево-йонни батерии и компанията вече работи по батерия, която да е достатъчна за изминаване на 1 млн. мили (1.6 млн. км.) преди пълното ѝ износване.

Друга, добра за акциите на автопроизводителя, новина от днес е, че бюджетният Tesla Model 3 е на първо място сред електромобилите на други производители по запазване на пазарната си стойност след една година и половина.

Така, въпреки всички наглед негативни новини около нея, Tesla продължава да поскъпва. Това е тенденцията през цялата година досега.

Коментари: 0