САЩ определи 20 китайски фирми за подкрепяни от военните

Това може да е основание за налагане на нови санкции

САЩ определи 20 китайски фирми за подкрепяни от военните

Централата на Huawei в Шенжен

Снимка: Wikipedia

Министерството на отбраната на САЩ определи, че 20 топ китайски фирми, включително Huawei, са собственост или са подкрепени от китайските военни. Списъкът, видян от американските медии, включва фирмата за видеонаблюдение Hikvision, China Telecoms, China Mobile и AVIC.

Определянето на фирмите като подкрепяни от военните може да постави основата на нови финансови санкции на САЩ срещу тях.

Решението идва след засилен натиск от страна на САЩ върху други държави, включително Обединеното кралство, да се откажат от технологиите на Huawei от съображения за националната си сигурност.

BBC съобщава, че списъкът е публикуван с цел да информира комисиите на конгреса, американския бизнес, инвеститорите и други потенциални партньори на китайските фирми за ролята, която могат да играят тези фирми в прехвърлянето на чувствителни технологии към китайските военни. Списъкът вероятно ще се разраства.

Съгласно американското законодателство Министерството на отбраната е длъжно да проследява фирми, „собственост или контролирани“ от Китайската народноосвободителна армия, които действат в САЩ.

Белият дом вече предприе няколко стъпки срещу Huawei и други китайски фирми, включително да забрани на американските компании да им продават определена технология без разрешение. Администрацията на президента Тръмп също така заяви, че търговската война с Китай, която доведе до милиарди долари нови мита, е отговор на кражба на търговски тайни на САЩ.

Huawei оспорва претенциите на САЩ като „необосновани твърдения“.
Коментари: 0