Песимизмът заради Covid-19 отново завладя пазарите

Петролът сорт Brent успя да се понижи с 5% през изминалата сесия, след като страх от нова вълна на пандемията засенчи пазарите

Песимизмът заради Covid-19 отново завладя пазарите

Снимка: БТА

360 ~ 3 мин. четене

Всички 11 сектора в S&P 500 потънаха с най-малко 0.9%, като енергийния, финансовия и промишления спаднаха с повече от 3%. Негативното движение беше породено от рекордните нови случаи на коронавирус във Флорида и Калифорния, докато Хюстън заяви, че леглата в интензивното отделение са със запълнен капацитет от 97%. Транспортните и други компании, които се покачиха през последните седмици на фона на оптимизма към отварянето на икономиката, се сринаха. Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът изискват от хората, които пътуват към тях от горещи точки на пандемията, да се самоизолират. Настроенията на пазарите драстично стават все по-песимистични, след отчетеното разрастване на пандемията. Ако данните продължат да се покачват това може да принуди политиците да забавят темпа на възобновяване на икономиката или в по-лошият случай – отново да принудят бизнесите да затворят врати. В същото време съществува потенциал за нарастване на търговското напрежение между Европейският съюз и САЩ. Белият дом разглежда потенциални тарифи за 3.1 милиарда долара стоки внесени от Франция, Германия, Испания и Великобритания. Dow Jones се понижи с 710 пункта, или 2.7%, до 25 445. S&P приключи сесията до 3 050, след като се плъзна с 2.6%. Дори технологичният индекс Nasdaq Composite падна с 2.2%, което беше първото преминаване на индекса в червена територия за последните 9 сесии. Петролът падна с близо 6% в сряда, след като запасите на суров петрол в САЩ достигнаха 1.4 млн. при очаквани 0.29 млн., а случаите на COVID-19 растат в Германия и високо населените райони на Съединените щати. Цената на златото се понижи, след като успя да се покачи до нови върхове от 2012 г. насам.

Икономически данни – САЩ

Акцентът за деня ще падне върху поредица от икономически новини в САЩ. В 15:30 часа ще бъдат публикувани данни за БВП на САЩ за тримесечието и седмичните молби за помощи при безработица, които отново се очаква да надхвърлят 1 млн.

Акциите на Boeing достигнаха прекупена територия на 8 май според индикаторът RSI, след което последва спад до тренд линията, съвпадаща с 50 периодната експоненциална средна. В сряда, цената на компанията успя да се понижи с 6%, след като многобройни случаи на COVID-19 бяха регистрирани в някои от големите щати в САЩ и Германия. Ако негативните новини около пандемията продължат, това ще се отрази на авиационния сектор, при което ще имаме добри възможности за покупка на акциите.

Валутната двойка не успя да пробие нивото на съпротива, след като разпродажбите на акции в САЩ подсилиха долара. Ако тенденцията в растежа на новите случаи на COVID-19 продължи и инвеститорите държат спестяванията си в долари, очакваме валутната двойка да се понижи до тренд линията. Сигнал за обрат в негативното движение ще получим когато линиите на бавния Стохастик се пресекат.

Петролът сорт Brent успя да се понижи с 5% през изминалата сесия, след като страх от нова вълна на пандемията засенчи пазарите. Ако нови мерки бъдат взети за затваряне на бизнеси по света, това ще се отрази много негативно върху петрола, подобно на случилото се през март и април. В краткосрочен план, цената достигна до силно ниво на подкрепа от предходни дъна, съвпадащи със 100 периодната експоненциална средна. Линиите на бавния Стохастик също са на път да се пресекат, давайки ни сигнал за повишение в цената. Пласирането на дълги позиции трябва задължително да бъде придружено от Stop Loss.

Dow Jones се понижи с повече от 700 пункта в най-лошата си сесия от 11 юни насам, след като страха в инвеститорите за нови възбрани около новите случаи на пандемията се засили. Цената достигна до 100 периодната експоненциална средна, а индикаторът MACD все още не ни дава сигнал за край на негативното движение.

Подкрепи Economic.bg