САЩ отново разшири списъка със санкции срещу Русия

От Вашингтон уверяват, че искат да градят конструктивни отношения с Москва

САЩ отново разшири списъка със санкции срещу Русия

Американското финансово министерство добави в Списъка „Магнитски“, в който са имената на подлежащите на санкции руски граждани, нови петима души, сред които е и лидера на руската Чеченска република Рамзан Кадиров. Той е обвиняван от администрацията във Вашингтон в причастност към „извънсъдебни разправии, мъчения и други груби нарушения на международно признатите права на човека“.

Високопоставен представител на американския Държавен департамент по време на брифинг, посветен на разширяването на Списъка „Магнитски“, коментира, че САЩ, както и досега, искат да градят конструктивни отношения с Русия и работят по това, предаде агенция ТАСС. Той добави, че от Вашингтон официално са уведомили Москва за новите имена в списъка, предвиждащ едностранни санкции спрямо руски длъжностни лица, които според САЩ са виновни за нарушения на човешките права в своята родина.

Представителят на Държавния департамент изрази увереност, че руската страна крайно сериозно се отнася към разширението на този санкционен списък, който според него има „сдържащ ефект“ и помага за предотвратяване на сериозни нарушения на човешките права в Русия.

Списъкът „Магнитски“ вече включва 49 имена на руски граждани. Неотдавна американските власти признаха, че списъкът има и секретна част. Не е известен нито количественият, нито именният състав на тази част от списъка.

Коментари: 0