САЩ преразглеждат споразумението за ядрено възпиране на Иран

Другата седмица Тръмп трябва да обяви или промени в документа, или неговото отменяне

САЩ преразглеждат споразумението за ядрено възпиране на Иран
808 ~ 2 мин. четене

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп работи с ключови членове на Конгреса по законодателна поправка, която може да задържи САЩ в ядреното споразумение с Иран. Това каза държавният секретар Рекс Тилърсън в интервю за Associated Press.

Въпросното ядрено споразумение от 2015 г. доведе до прекратяване на ядрената програма на Техеран в замяна на отмяна на санкциите срещу Иран от страна на Вашингтон.

Промените в закона, който урежда участието на САЩ в споразумението, може да станат реалност още следващата седмица. „Президентът беше казал, че или ще го поправи, или ще го отмени“, напомни Тилърсън. „Сега ние се опитваме да изпълним обещанието да го променим“, добави държавният секретар.

Тръмп не е взел решение как ще постъпи другата седмица, когато трябва да реши отново дали да потвърди, че Иран спазва споразумението, и да продължи отмяната на американските санкции. През октомври Тръмп отказа да потвърди подчинението на Иран и заяви, че споразумението не отговаря на интересите на Америка, но все пак продължи с още три месеца срока на отменянето на санкциите и отложи крайното решение за излизане или оставане в сделката, като призова Конгреса да промени закона, отнасящ се до потвърждаването от президента.

Тилърсън заяви, че администрацията преговаря с конгресните лидери много активно, и намекна, че Тръмп може би е склонен да запази сделката, като отново потвърди отмяната на санкциите на 12 януари, ако има признаци, че Конгресът ще действа незабавно. Постигането на съгласие в Конгреса в такъв кратък срок обаче е изключително предизвикателство, отбелязва Associated Press. Всяка промяна трябва да получи значителна подкрепа сред републиканците, много от които са твърди противници на сделката, и от някои демократи, които по принцип го подкрепят.

Сенаторът републиканец Боб Коркър и колегата му демократ Бен Кардин, водещите членове на сенатската комисия по външни отношения, са посетили Белия дом в четвъртък за разговори по въпроса със съветника за националната сигурност Хърбърт Реймънд Макмастър, потвърди сътрудник на Конгреса, но уточни, че още не са започнали преговори по конкретен текст. 

Подкрепи Economic.bg